Risotto med bacon
Ingredienser:
1 liter ikke for salt boulion (her er brugt en mørk boulion som er lavet på godt brunede skalotteløg)
25 g. smør
2,5 dl aborio ris
1 lille løg
3 spsk. tør sherry
2,5 dl revet parmasan, frisk revet
2 stk. groft hakket springløg
100 g godt bacon i tern
Rødbede spirer
Blomkål
salt
peber
Sådan gør du:
Hak dit skalotteløg fint. Riv din Parmesan (eller Grana Padano). Steg baconen sprød. Opvarm din boulionen i en gryde for sig ved siden af gryden du skal lave din risotto i. Den skal ikke koge men dampe, sådan at den ikke nedkøler dine ris.
Smelt smøret i en god stor pande, jo større jo bedre men med højere sider. Kom dine arborioris i smørret og vend dem godt rundt og lad dem riste af i smøret. De skal begynde at blive klare og lysere. Ca. 2 minutter.
Kom sherry ved og lad risene opsuge denne. Øs lidt boulion ved lige så risene er dækket.
Lad det simre ved svag varme indtil risene har opsuget væsken imens du forsigtigt rører en gang imellem og vender risene godt rundt i væsken. Når du kan trække grydeskeen igennem risene og der ikke flyder væske ud i sporet du har lavet, så skal der mere boulion ved.
Smag på risene om de er møre. De skal være gennemkogte og møre, men de må ikke koge ud.
Gentag dette indtil alt boulion er brugt og risene er cremede og møre men ikke helt udkogte. Det tager en halv time eller lidt mindre.
Så røres osten, blomkål, springløg, bacon i og efter et minut røres rødbede spirerne også i og det hele tages af varmen. Smag til med salt og peber.
Konsistencen af en risotto skal være som i en flydende vulkan. Det skal bevæge sig hvis man ligger det op i en top men meget langsomt og tykt. Dette reguleres med boulion og osten som tykner, til sidst.
Tips: til sidst kan man også tilføre en håndfuld frosne ærter.
Tips 2: Skiftes baconet ud med feks. nogle gode bønner er retten vegetarisk.