Lær, hvordan du renser støbejern og renovere en rusten, gammel støbejernsgryde til en skinnende sort, brugbar køkkenting. Har du nogensinde drømt om at finde en begravet skat? Mange af os har, men realiteten er, at ikke alt for mange pirat kister stadig venter på at blive fundet. Men “skatte” kan defineres på mange måder – Gammelt støbejerns køkkengrej kan fornyes, og det er skattet af mange. Støbejern gryder og pander har været anvendt i flere hundrede år, og mange er gået i arv gennem generationer. I dag er der mange mennesker der ikke ved, hvordan man korrekt vedligeholder og fornyer støbejerns gryder, det gør det muligt for de kyndige Treasure Huntere at finde ædelstene der bare venter på at blive returneret til brug. Når du har fundet din rustne, beskidte skat og er klar til at begynde genoprettelsen processen, er du nødt til at gøre noget arbejde. Afhængigt af hvilke beskidte problemer du har foran dig, har du flere muligheder for at renovere støbejern.
Problem 1: Sorte belægninger
Et af de enkleste måder at fjerne beskidt ophobning af belægninger fra din støbejerns skat er at bruge selvrengøringscyklussen i din ovn, hvis du har en (Pyrolysefunktion.). (Må ikke bruges hvis der er træhåndtag på pander!) Placer tingene op og ned på en rist i ovnen og kør en selvrensende cyklus. Når alt er afkølet, vil du stå tilbage med pander belagt med fin aske og eventuelt rust. Som en bonus, vil du også få en ren ovnen. En lille advarsel: At have risten i ovnen under en selvrensende cyklus kan mørkne metalet, og risten kan være en smule vanskeligere at skubbe ind og ud.
Problem 2: Rust
Efter rengøring af tingene i din ovn, sættes tingene i en opløsning af ½ hvid eddike og ½ vand for at fjerne ophobet rust. Find en beholder, der er stor nok til at holde den rustne genstand helt nedsænket i opløsningen. Lad det det trække en til fire timer, men ikke længere. Syren i eddike opløser rust, men hvis rusten ikke opløses fuldstændigt, skrubbes med en plastik børste. Hvis du efterlader genstanden i eddike opløsning for længe, vil syren begynde at opløse genstanden og beskadige den, så kig til det ofte, jo mere rust jo længere vil der være behov for at det ligger i blød. Når du er tilfreds med, at rusten er væk, beskyt dine hænder med gummihandsker, og fjern genstanden fra eddikeopløsning og skyl grundigt under rindende vand. Tørt med køkkenrulle, og derefter placer genstanden i en ovn, indstillet til en lav temperatur; bages i et par minutter for at sikre den er helt tør. Det er støbejerns natur at danne en svag rust på overfladen næsten øjeblikkeligt. Brug fint sandpapir for at fjerne eventuel overflade rust, derefter tørres af med en blød klud for at fjerne støv. Brug køkkenrulle med det samme til dække genstanden med en tynd belægning af vegetabilsk olie for at forebygge rust.
Ny Finish af støbejern.
Nu hvor din genstand er fri for rust og snavs, skal det genbehandles før du kan lave mad med det. Til genbehandlingen coates den med et tyndt lag af vegetabilsk madolie. Placer genstanden med bunden opad på en rist i din ovn ved 175 – 200 grader i ca 45 minutter. Ved at placere genstanden op og ned, vil overskydende olie dryppe ned i bunden af ovnen eller på en plade under. Sæt en plade foret med aluminiumfolie lavere i ovnen for at fange overskydende olie. Som det opvarmes vil olien fylde alle krinkelkroge i genstandens overflade, og danne en pæn, glat belægning. Vær sikker på at anvende olie i et tyndt lag så det løber af ved opvarmning. For de bedste resultater, bør du gentage denne proces tre eller fire gange, før du bruger din genstand. Efter dette, vil madlavning fortsætte processen og dit støbejern vil udvikle en pæn, glat, og sort patina.
Daglig støbejerns Rengøring; Vedligeholdelse
Et godt vedligeholdt støbejerns køkkengrej er ikke svært at holde rent. Efter at have brugt det, Skyldes det simpelthen under varmt vand og bruge en plastic svamp eller børste for at fjerne enhver stædig rest af fødevarer. Umiddelbart efter vask, tør panden med en køkkenrulle. For at være sikker på panden er helt tørt, placeres den på komfuret ved lav varme i et par minutter. Så, mens støbejernet stadigt er varmt, omhyggeligt coat indersiden meget let med madolie. Dette vil forhindre enhver rust i at opstå i de sår, du måtte have foretaget i overfladen. Enhver gryde og låg skal opbevares udækkede og med foldet køkkenrulle placeret mellem dem. Det holder fugten fra luften i at forårsage rust. Aldrig opbevare fødevarer i en støbejern ting; syren fra fødevarer vil skade belægningen. Og aldrig sætte støbejern i opvaskemaskinen! Det er ikke svært at genskabe støbejerns køkkengrej og en gang genoprettet, er vedligeholdelsen enkel. Så hvis du ikke allerede bruger det i madlavningen, gå på din egen skattejagt. Rust eller belægninger, harsk snavs er en af mange grunde til godt støbejern er skubbet bag i skabet, begravet i kasser i en kælder eller opbevaret i bunker af junk i hjørnet af en lade. Hvis du ikke har din egen pulje som’afventer din opmærksomhed, så spørg din familie og venner, hvad de har gemt væk. Hvis disse muligheder mislykkes, så prøv loppemarkeder for at finde billige gryder og pander, der har behov for renovering.
Morten Dahl Hansen har været så venlig at levere nogle billeder af hans Støbejernsprojekt. Før billed:
Efter en omgang med stålbørsten :
Efter rensning i syrebad med oxalsyre (ca. 200gr. til 5 ltr. vand) + lidt flid med en børste :
Efter bagning med vegetabilskolie.
Morten opdage også vigtigheden af tyndelag med olie og flere gange.
“Jeg har dog gjort en fejl, som som det kan ses på det sidste billeder der en plet til venstre på den inderste brænderring, hvor olien ikke er hærdet ordentlig af. Jeg mener, det er fordi, jeg tog emnet ud af ovnen i lun tilstand og tænkte, at de steder, hvor olien havde samlet sig og derfor havde et tykkere lag, der endnu ikke var helt hærdet – kunne jeg bare vaske overskydende olie af med varmt vand. Det gjorde jeg – men olien er ikke hærdet og derfor er pletten fedtet i modsætning til resten af emnet. ” Så blev man så klog …… jeg afventer og ser, om det giver problemer – man kan jo altid gøre arbejdet om.”
Er læst 172412 gange.
Er der noget i opskriften der undrer dig, eller som du vil foreslå skal ændres.
Noget der skal forklares bedre/anderledes.
Så skriv endelig i kommentarerne eller send en mail til info@enhimmelskmundfuld.dk
Du kan også skrive på vores Facebookside
Vi vil altid forsøge at rette, hjælpe og svare.
Hej Joan
Ja det skal den.
Engel
Jeg skal i gang med at oliebehandle en gammel æbleskivepande og vil lige høre, om panden skal køle helt af mellem hver behandling i ovnen ?
Hej Rasmus – Emaljen ved jeg ikke rigtigt hvad du kan gøre med, desværre. 🙁
Jeg ved du kan få det reemaljeret, men ikke rigtigt hvor og hvad det koster.
Men er det ikke bare rent kosmetik ? Kan gryden ikke sagteens bruges
Engel
Hej Engel,
Jeg er har lige fået et Copcoflip – så hvorend jeg finder en god handel køber jeg det bare, haha. Jeg har lige købt en emaljeret gryde m. låg, mørkblå udvendigt og hvid inden i.
Inden jeg købte den havde jeg læst mig til, at man kan rense misfarvninger i emaljen vha. natriumbikarbonat, man kan vidst også benytte natron, men jeg ville helst bare benytte det helt korrekte, så jeg købte en bøtte af det i matas.
Nu har jeg så givet det et forsøg, og må nok erkende at emaljen er for medtaget, og at det ikke bare var misfarvninger. Men alligevel ville jeg lige skrive til dig, for at høre om du har nogle råd. Jeg har læst hele tråden igennem, haha, og synes ikke at jeg har kunne finde noget på dette område.
Har du nogen forslag til hvad jeg kan gøre for at få emaljen til at se pæn ud i bunden igen?
Mvh.
Rasmus
PS. Jeg ville gerne have lagt et billede op, men synes ikke at man kan?
Hej Henning
Der er vist ingen anden vej end boremaskine med stålbørste. Og så skal den males. De har altid været malede de kan ikke stå rå.
Eller rettere det kan de sagtens holde til i rigtigt mange år men så står de også ræverøde 🙂
Engel
Jeg er kommet i besiddelse af en gammel have-vandpost af støbejern. Hvordan får man den gjort fin
Umiddelbart uden at kunne se den – så ville jeg finde en stålbørste til en boremaskine.
Men så risikerer du jo den bliver blank nogle steder så skal den behandles efterfølgende.
Men du kan jo også bare gøre den ren lidt let med en håndbørste og så give den ovnsværte så den står helt sort.
Engel
Hvordan gør jeg en koksovn ren ? Den skal stå til pynt 🙂 Det er støbejern
Du kan prøve at varme dem op med olie delen først og se om ikke det hjælper.
Feks. kan grillristen fikses med en ordentlig omgang fedtet stegt flæsk.
Men eller er det hele turen igennem her fra artiklen.
Engel
Hej – jeg har 2 støbejerns-serveringsfade der er kommet på grillen og i ovnen. Nu er de begyndt at ruste og smitter en del af?
Er der en nem måde at håndtere dette på?
Tak 🙂
Held og lykke – lig endeligt resultatet op på vores facebook side og fortæl.
Husk når du behandler den igen at det endeligt skal være meget tyndt lag olie du ligger på den.
Tak for svaret. Det er Copco og den er sort så vi har startet ovnen, og glæder os til at bruge gryden.
Bodil står der Copco og det er støbejern så er det 100 & sikkert den kan.
Det eneste der kan gå galt der som jeg ser det er at det er pladejern og med emalje, og er den sort og rimelig tyk i godstykkelsen så er det en støbejerns og den kan med lethed tåle 500 grader.
Er det helt sikkert at en støbejernsgryde ( en gammel sort, ikke emalieret Copco ) kan tåle 500 grader i en pyrolyseovn?
Mvh
Bodil
At skulle fjerne års belægninger med knofedt tiltalte mig ikke just, så jeg begyndte at google, først i et håb om, at finde en stål-børste ell.l., som kunne monteres på boremaskinen, og dermed spare på knofedtet.
Men det jeg fandt var meget bedre.:)
Jeg kunne læse mig til, at mange andre renser gamle støbejernspander på samme måde, som jeg i flere år har rengjort mine ovn-plader.
Smør den ind i brun sæbe, og det skal være den gammeldags faste, ikke den flydende, kom den så ned i en plastsæk og hæld en sjat salmiakspiritus ved og luk sækken godt, enten med en knude eller f.eks. med en pose-klemme.
Lad den passe sig selv i 3-4 dage, så går det meste af møget af under den rindende vandhane, og resten forsvinder med lidt stål-uld. Så enkelt kan det gøres.
Hej Connie
Der er mange former for disse rensefunktioner i ovne i dag. Pyrolyse er oftest en meget varm fase hvor alt brænder af og kan tørres ud som sort pulver efterfølgende.
Der kan 250 grader ikke gøre det. Så uden at kende din ovn så ja der ville jeg nok bruge knofedtet. 🙂
Men du kunne også prøve at finde en gammel ovnrist og teste med. De plejer at være i rimelige standardmål også sker der jo intet.
Engel
I brugsanvisningen til ovn er ordet “pyrolyse” ikke brugt, men den har en rensefunktion, hvor ovnen skal være tændt i en time på 250 grader, men ribber og andet må ikke være i ovnen imens.
Så det må jo nok blive stål-svampen.:(
Hej Connie
Har du en ovn med pyrolyse ? I så fald hvis du allerede har prøvet at køre dette med risten i ovnen så sker der ikke mere ved risten. Så kan du sagtens gå igang med trin 1.
Ellers skal du igang med knofedt. Og en stålsvamp. Eller har du en grill så brug den som pyrolyse. En ren grill rist også så varm som mulig.
Engel
Jeg bor til leje, og hvis jeg ødelægger risten i ovnen, så bliver jeg bon’et” for det når jeg flytter, men hvordan klare jeg problem 1 (“Problem 1: Sorte belægninger”) uden, at få risten ødelagt?
Rens det værste med en børste også gnid den ind i olie.
Gnid igen før brug hvis der er gået lang tid.
Okay, så vi skal ikke gøre andet end at smøre lidt olie på efter brug hver gang ?
Hej Mette. Du behøver ikke investere i ny.
Aldrig vand og sæbe. Men efter brug rens det værste med en børste så et stykke køkkenrulle med en neutral olie gnider risten ind.( raps eller vindruerne olie)
Det er en udbredt misforståelse at en grillrist skal være ren.
De værste skal aflejring skal væk. Men rens aldring i bund mere end feks. En gang i måneden.
Risten duer fint indtil den er knækket så er den for rusten, alt før det er ren kosmetik.
Engel
Hej.
Jeg har en grill rist der er meget rusten flere steder, jeg har prøvet at rengøre den i varmt vand, og påsmurt lidt olie. Men det gsr ikke hjulpet noget,
Er den til at redde eller skal vi invitere i en ny?
Hej Tobias
Jeg kan i hvertfald sige at den jeg har er ikke emaljeret. Har selv en anden af disse som har noget der ligner en afskalning i stegefladen på indersiden. Og der er det helt sikkert gammel stegeflade der er afskallet.
Men om du kan skrabe det af og få den op igen i en god flade er svært at sige fordi desværre så kan der også være opstået overflade rust under stegefladen der skaller af. Nøjagtigt som en støbejerns grill rist.
Engel
Hej!
Er der nogen der ved om Copco panden i 28 cm (den med træhåndtag)
Er emaljeret indvendig? Har fundet en men den har desværre 2 små afskalninger indvendigt, men er i tvivl om det bare er mange års fedt og skidt der er skallet af eller emaljen/jernet?
Hej Lene
Udvendigt kan den sagtens få denne olie behandling. Indvendigt er noget andet. De kedler jeg har set eller rettere thekande agtige der er de ubehandlede indvendigt.
Men fælles for dem er også at e afgiver smag til kogevandet. Derfor gik man over til emalje behandlede.
Engel
Hvordan behandler man en jernkedel, som skal bruges til at koge vand i. Den skal vel ikke have oliebehandlingen, da olien jo så vil blive opløst af det kogende vand
Hej Jens
Det er lidt afhængigt af hvor meget der er. Men den kan ikke stå for længe i en alm. ovn.
Så indtil den er brændt ren og møjet er blevet til et sort pulver der kan skrubes af.
Engel
Sorte belægninger.
Hvor længe skal panden være i ovnen?
Dorte, jeg ville forsøge at få det i ovnen med håndtagene stikkende ud og så lukke hullerne ved lågen med et eller andet også forsøge at få det opvermet på den måde.
Du får problemer med at det ruster helt vildt med det samme uden olie behandlingen.
Ellers prøv at høre med din lokale bager/restaurant om de har en ovn du må låne ?
Ellers må du forsøge med et komfur og opvarme det via berøring via bunden og se om du kan få det varmt nok på den måde. MEn det vil jeg tro bliver svært.
Engel
Hej, hvad gør man når emnet ikke kan være i ovnen? Jeg har fundet et fantastisk gammelt støbejerns vaffeljern på et loppemarket. Rusten er fjernet med eddike og knofedt, men jeg er nu i tvivl om hvordan jeg skal lave den afsluttende olie behandling, eftersom det ikke kan være i min ovn, det har nogle ret lange håndtag der ikke kan afmonteres. Hjælp, har lovet at lave vafler i weekenden!
Mvh
Dorte
Den bedste olie til behandling af støbejern er hørfrøolie af madkvalitet. Jernet skal være en smule varmere, men olien hærder hårdt op.
Vil blot lige høre dig Niels om I har fundet en løsning på jeres huller i støbejernsgryden. Jeg har samme problem og er lige så ked af at skulle skille mig af med min fantastiske gryde.
mvh. Sille
Hej Niels
Nej desværre ikke, har bare set det i et boligprogram i TV hvor nogen fik repareret et gammelt badekar.
Ærgerligt med gryden de er rigtigt lækre de gamle Copco.
Mener faktisk også at have set i nogle hobby butikker noget med emalje. Ellers er der også ham her
http://www.badekardoktoren.dk/site2.html
Prøv at høre ham.
Engel
Hej Engel, tak for nogle interessante svar.
Tilbage i 2010 henviser du en “spørger” til firmaer som kan reparere indvendig emalje på copco støbejernsgryder. Har du i den forbindelse et firmanavn omkring Århus ?
Vi har en gammel sort copco stegegryde som desværre har fået et hul i emaljen i bunden, og vi kan ikke få over vores hjerter at skulle kassere den, specielt når vi tænker på hvor meget fantastisk mad der produceret i den.
hilsen
Niels
Nu er ret sort at se på jo et vidt begreb Henrik. Men jeg formoder at den er brændt sort at se på. Og det vil jeg formode er som den er brændt tør. Og derfor at hinden er væk. Det sorte ville jeg prøve at rense ned og så begynde forfra med at opbygge en ny hinde.
Uden at have set det så vil jeg tro at den har blevet for varm samtidsigt med at der har været for lidt fedthinde der hvor den er blevet sort.
Det vil i høj grad blive en afvejning af om du vil arbejde med de sorte områder, kontra at beholde den som den er nu den steger godt nok.
Det kan helt sikkert komme væk og behandles op igen uden at de kommer igen. Ved at følge vejledningen.
Men du bør også kunne prøve at give de sorte områder med en rense svamp og så olie behandle dem op igen til en mindre brandt farve sort 🙂
Engel
Hej Engel
Jeg har en pladejerns pande der er lige omkring et år gammel og som jeg er rigtig glad for, men den er desværre blevet ret sort at se på. Har du en ide om hvad jeg gør galt og om den kan reddes/rengøres? Den steger egentlig fint, men jeg gætter på at jeg ikke har fået opbygget en ordentlig fedt “hinde”, som du beskriver i en af dine andre svar.
Mvh
Henrik
Hej Margareta
Den med at koge mælk skal jeg huske, har jeg ikke hørt før. Det med at ydersiden er snasket 🙂 og sådan ligesom blevet porøs kender jeg godt og har også haft. Man kan skabe lidt af det af men jeg har heller ikke gjort meget ved det da det ingen betydning har. Men dine oplevelser viser jo at disse pander holder bare og at de faktisk kun bliver bedre med tiden.
Engel
Har flere støbejernsstegepander som stammer fra min mormor, og da jeg selv er i sluttet af tresserne så er de over hundrede år.Udvendig er der spår af at de blev brugt over åben ild ( det får blive sidende ). Indvendig er de som nye, der er aldrig noget der er brændt fast som ikke kan fjernes med en opvaskebørste altid uden opvaskemiddel og derefter smøres med lidt fedtstof. Kan huske at man kogte mælk i nye støbejernspander for at lukke porerne.
Hej Morten
Nu siger du selv en Jern pande så jeg går ud fra at du mener en pladejerns pande og ikke en støbejernspande. Den skal ikke behandles helt på samme måde.
Her drejer det sig om at då oparbejdet en fedt hinde på indersiden så den selv bliver en form for sliplet.
Det gør du ved gentagne gange at få den opvarmet med en egnet olie på panden og uden at den steger tør eller steger sort. Det kan sagtens gøres på komfuret. Da det kun er indersiden i panden du skal igang med.
Advokado olien burde kunne bruges men forekommer mig at være meget dyr at bruge til dette formål. 🙂 Pas endelig på at du ikke får for meget olie på så der går ild i den men den skal på den anden side også have så meget så den ikke steger tør. Følg vejledning fra artiklen med mange tyndelag. Og så er det et spørgsmål om mange gentagelser og aldrig gøre den ren på anden måde end med en blød børste og varmt vand.
Det bør kunne gøre det Morten.
Engel
Hey,
Har netop købt en jern pande (en billig fra brugsen) og jeg ville høre om man ikke bare man brænde olien ind på komfur? Panden kan nemlig ikke være i min mini-ovn. 😀
Tænker at panden bare skal være varm, og så have en sjat olie som fordeles. Overskydende kan jo hældes fra. Eventuelt kan den få flere ture, for en sikkerheds skyld.
Den er indtil videre kun lige blevet vasket en gang, som alt nyt der skal bruges i køkkenet. (dog uden sæbe i dette tilfælde)
Og ser du nogen grund til ikke at bruge avocadoolie? Det er det eneste jeg lige har stående – kan dog sagtens købe noget solsikke eller hvad der er bedst. 😀
På forhånd mange tak for rådene. 🙂
Gør det, håber det lykkes at få dem byttet. De skulle ellers være gode nok tingene fra Enkel.
Engel
Hej og tak for svar. Ja det er vist jern og vil gå ned i butikken i morgen for det er lidt mærkeligt det skaller af efter at have brugt det få gange.
Med venlig hilsen Majbrit.
Hej Majbrit
Kender dem af udseende, men ikke af brug. Jeg er ikke sikker på at de er lavet af støbejern, men af jernplade med en belægning. Og hvad den er af og hvor holbar den er, det ved jeg desværre ikke.
Men jeg ville gå i den Coop butik hvor de er købt og brokke mig. de plejer at være okay at snakke med i Coop.
Hvor tung er panden er den meget tung eller forholdsvis let. Fordi vejer den ikke rigtigt meget så er det af jern plade og ikke Støbejern. Og så skal du ikke bruge ovenstående metode på dem.
Desværre er jeg som sagt ret sikker på de er af jernplade og ikke støbejern.
Engel
Hej jeg har købt pander og wok af jern, det er af Ole Palsby og hedder Enkel.
Det er helt blankt og blåsort, men efter at have brugt det nogle gange, kan jeg se at det ligner som en belægning der går af, da der skinner helt lyst metal i små pletter flere steder indvendigt. Er det noget du kender noget til og hvordan det kan være blankt blåsort først og så ligesom skaller af efter brug.
Det er behandler helt efter det der står på varen og bliver smurt i olie efter brug.
Med venlig hilsen Majbrit.
Hej Cecilie
Du kan godt prøve med endnu et bad. Ellers knofedt 🙂
Træ håndtaget bør kunne komme af på en måde. Ellers skal det være meget godt gennemvædet med vand.
Grillpanden skal bare have den helt store tur. Den skal være meget slem for ikke at kunne reddes. Du spørger bare løs.
Hej
Jeg har en Le Creuset pande der fik et par timer i vand/eddikeblanding 50/50, men der er stadig en smule rust (meget lidt) og ca. 1×1 cm sort belægning på. Vil den kunne tåle en tur mere i eddikebad nu? Hvordan fungerer det, det med at brænde panden for at få belægning af? jeg har ikke selvrensning i ovnen, og der er træhåndtag på panden. Det er nyt for mig det her…. Har også købt en grillpande for en slik, og ville egentlig smide den ud da den er helt rusten og det virkede helt uoverskueligt at gøre den ren, men nu forsøger jeg altså alligevel, det er jo godt kram. Mvh Cecilie
🙂
Hej Engel. Tak for dit svar. Du beskriver mine “huller” helt korrekt. Jeg kunne ikke finde ordet afslag. Jeg vil fluks tage gryden i brug igen, og ønske mig en afløser i julegave ;O)
Venlig hilsen
Elisabeth
Hej Elisabeth
Nu er huller formentligt stærkt formuleret og du mener en form for afslag i bunden inde i gryden så der er en fordybning.
Hvis det er korrekt forstået så har det ingen betydning. Det eneste er at det er en skidtsamler så du skal være opmærksom på at få det rent.
Dog samtidigt ikke være så voldsom at det bliver værre. Men bare brug løs. Der vil i hullerne oparbejde sig en hinde ved brug som gør at der ikke er nogen problemer i det.
Men det er måske tid til at du kigger efter en afløser. De er stadigvæk derude og det er altid godt at have en backup på plads 🙂
Engel
Hej. Min gamle sorte Copco støbejernsgryde har fået flere huller i bunden. Det ser ud som om, der er slået noget af bunden eller den er ætset. Kan jeg stadig bruge gryden ?
Hej Morten
Det lyder spændende. Jeg har fået fortalt at man drejer det yderste metal øje af og derved skiller det ad.
Men også at gevinderne er følsomme så man skal være forsigtig.
Glæder mig til at se før og efter billeder, dem kan du eventuelt ligge på siden Facebook eller sende til mig.
Engel
Hej Lisbeth
Meget mere end nogen almindelig ovn kan producere. Med mindre selvfølgelig der er håndtag på af nogen form.
Men støbejernet flere 100 grader. Gerne 200 grader ved olie behandlingen. Men meget mere er der ingen grund til
Engel
Hej og tak for svaret
Hvor meget varme kan gryderne tåle ?
Hilsen Lisbeth
Hej Lisbeth
Kender problematikken. Har selv en gryde med dette problem efter en behandling. Dette skyldes desværre helt sikkert at der har været for meget olie på under varmebehandlingen. Det lag olie du har lagt på har været for tykt så det er ikke trukket i stålet eller fordampet men har lagt sig som en hinde af en tykkelse der er større end ønsket.
Så du kan leve med dette, det forsvinder langsomt under brug. Eller du kan rense det i bund og begynde forfra. Jeg lever med det på min og det giver ingen problemer.
Engel
Hej
Jeg har arvet 2 støbejernes gryder, en kasserolle med træhåndtag og en stor gryde begge to af mærket Copco.
Jeg har prøvet at følge anvisningerne med den store gryde pga. af rust. Gryden er rigtig fin indvendig, men klistrer udvendig og på låget. Skulle jeg kun have behandlet den indvendig og heller ikke på låget ? Hvad gør jeg ?
Hilsen Lisbeth
Tak Christian
Dejligt med ros. Den har i hvert fald reddet indtil flere pander for mig så det kan godt betale sig selvom det er et projekt.
Engel
Genial og grundig artikel! Hvor er jeg bare glad for at jeg fandt den.
Tak!
Alt støbejern kan bruges. Det drejer sig om at få lavet en overflade på det som er madsikker ellers vil du få afsmag af jern i din mad.
Så brug denne artikel til at få lavet en overflade som sikrer at maden ikke hænger på dit jern og som skaber barieren imellem maden og det bare jern.
Laver du en rist til en grill så giv den denne behandling nogle gange i træk og så start med at lave fed mad som endnu mere forbedrer grillens evne til at slippe maden. Stegt flæsk osv. Du skal ikke starte med kyllinge fileter osv.
Så er jeg ret sikker på at det vil komme til at virke.
Det svarer jo til en forårsrengøring af en almindelig grill rist hvor man renser helt i bund og genopbygger en overflade. Og støbejern er støbejern. Der kan være små forskelle i carbon sammensætningen men der er ikke additiver i som ændrer om det er til madbrug eller ej.
Dog kommer du nok til at bruge længere tid om at få lavet en god stegeoverflade end på en rist købt til det da den jo har fået en behandling. Og du skal passe på at du ikke bruger en rist der har en antirust beheandling der formentligt kan være ret giftig.
Hej.
Jeg vil gerne lave min egen grill med en støbejernsrist. Kan jeg bruge en brøndrist, eller skal støbejernet være beregnet til madfremstilling?
Det er en rigtig god artikel du flækket sammen her, og jeg synes, det er en fed sammenligning med en støbejernsgryde og en skat. Godt gået! 😀
Emaljen er intet problem og Le Cruset er om muligt kun bedre i deres støbejern end Copco. Men der er emalje på som kan gå itu derfor mener jeg ikke at det bliver bedre end Copco.
Le Cruset siger at de kan tåle en mindre afvask med sæbe pga af deres behandling og deres olielag. Det kan de også men jeg tvivler på at det er en god ide på sigt.
Træhåndtaget er som sådan heller ikke et problem med mindre man vil kunne sætte panden i ovnen.
Pladejern er ikke så gode med mindre man bruger dem rigitgt meget og dagligt. Ellers er de svære at holde igang med det rigtige fedtlag på dem.
Den du sender link til ser meget fin ud og kan sagtens være en bedre pande end Copco og Le Cruset. Men til 199 så er de jo bare at prøve, den ser også ud til at have fine høje sider til at kunne blive bagt af med en fin sovs efter stegning.
Engel
Hmm, jeg har faktisk 2 Copco på 26 cm, min mor syntes den var for tung, så den fik jeg, men der er desværre gÃ¥et en flig af emaljen.
De har begge to træhåndtag.
Men det vil altså sige, at det ikke er et problem, at de er emaljeret?
Jeg er blevet noget forvirret af, at have læst, at de helst ikke skal være emaljeret, for jeg synes jo ikke, at jeg kan finde nogen uden emalje, bortset fra nogen, der er lavet af pladejern og et eller andet sider mig, at det ikke er optimalt.
Vil det sige, at Le Creuset ikke er helt så god som Copco?
Med din Copco har du guldet. Du får den ikke bedre.
En Le Creuset findes i 28 cm og er stort set lige så god. Men ikke bedre overhoved. Og 28 cm har træhåndtag.
Engel
De seneste år har jeg brugt nogle billige stegepander med belægning, men dels er jeg træt af, at så snart belægningen er lidt slidt, så bliver frikadellerne ikke pæne, dels er jeg træt af, at varmen svinger meget på mit keramiske komfur (bor til leje).
I dag fandt jeg så min gamle Copco støbejernspande frem, så blev frikadellerne pæne og varmen var til at styre.
Min Copco er kun 26 cm og jeg vil gerne have en på 28, men hvilken pande skal jeg købe?
Så vidt jeg kan se, så er de fleste nye jern-pander emaljeret, men er det et problem?
Tak for svar.
Nogle steder ser det klart ud som om det stammer fra selve risten – andre steder kunne det godt ligne (rust?)-belægninger.
Jeg synes iøvrigt det er svært at få rusten af med eddike-opløsningen. Der bliver ved med at være rust tilbage og når de så får en ordentlig tur med messingbørsten, bliver hele risten blot dækket af et fint rødt lag. Er det den rigtige blanding jeg bruger (jf. første indlæg), eller er 5%-blandingen for tynd?”
De steder du kan skrælle flager af mindskes godsets tykkelse der i forholdt til andre steder ?
Dette kan jeg nemlig også på mine riste uden at godsets tykkelse ændres. Det er rene belægninger som kommer af. Men selvom godsets tykkelse ændres så kan det der er tilbage reddes. Så nye udsættes yderligere. Jeg vil helt sikkert mene at du kan redde / udsætte nye.
Jeg har aldrig set støbejern komme af i flager. Det er som regel kun i rust og ved at direkte knække i godset.
Prøv dig frem, men jeg havde forsøgt. Da det er penge sparet. Er du helt sikker på at disse flager er af støbejernet og ikke gamle belægninger de kommer nemlig selv om du brænder rent. Har nøjagtigt det samme her hen på efteråret når jeg plejer at give mine den store tur.
Engel
Jeg har et par 4 år gamle Weber Q300 ståbejernsriste, som nu har været gennem pyrolyse-delen. Der sad ikke mange rester på – formentligt fordi jeg som regel får brændt ristene godt af i gasgrillen efter brug.
Nu har jeg så lagt dem i eddike-blandingen (5L 5%-blanding + 5L vand) og det er nu tydeligt at se, at de er godt rustne – faktisk så meget, at jeg med en skruetrækker kan skrælle flager på ½ – 2 cm længde af lamellernes sider og til dels oversiden.
Eneste løbende vedligeholdelse har været ‘afbrændingen’ jf. ovenfor, da jeg ikke har været opmærksom på, at de skulle smøres med olie jævnligt. De har stået ude i al den tid jeg har haft dem… tror I der er noget tilbage at redde her?”
Hej Naja
Kodeordet er støbejerns rist hvis de er af støbejern. Så er en regelmæssig rengøreing uden sæbe men med varmt vand og en hård børste det eneste rigtige.
Er der brugt sæbe og er de begyndt at ruste, så er det bare at komme igang med denne artikel også bliver de fint sorte og som nye igen.
Men som sagt er de støbejern så er det faktisk best at de får så meget fedt og olie som muligt fordi det trækker ind og bevarer det fine sorte. Belægninger skal så bare holdes væk med børsten. Og undgå sæbe fordi det nedbryder den sorte beskyttelse.
Det er muligt at der har været en behandling på sådant jern fra ny af men det kan ikke påregnes at holde for ever. Det er brugen og olien der “Brænder” ind der skal holde dem fine i lang tid.
Håber det giver dig lidt indput.
Engel
Spændende artikel!
Har du et godt råd til støbejernsriste? Jeg har et ellers nydeligt hvidt SMEG-komfur med jernriste. De er ok pæne, men hvad gør man med det fedt og snavs der kommer på? Og skal man løbende behandle jernet med noget?
Venlige hilsner
Det lyder da super – Fedt det virkede. Støbejern holder til alt og det kan kun blive bedre i brug.
Godt så, jeg havde en pande der trængte til en ordenlig rengøring af sorte belægninger, men desværre ikke en ovn med pyrolysefunktion. Først prøvede jeg med en gasbrænder, men da det var en lille tøsebrænder, blev jeg hurtigt træt af det, den leverede simpelthen ikke varme nok. Så faldt mine øjne på mit buldrende fastbrændselfyr – ind røg panden og så måtte det briste eller bære, jeg var mest bange for at den ville blive skæv pga. uens opvarmning. Jeg flyttede den lidt rundt derinde og da jeg kunne se at den havde været godt varm over det hele (rødglødende,) hev jeg den ud igen. Den havde nu et fint gråt askelag i bunden, så noget var der brændt rent.
Herefter skrubbede jeg den godt i rent vand med den grove side af en alm. grydesvamp og den kom til at se rigtig fin ud. Og så skulle den stå prøven på det helt plane keramiske komfur, var den blevet skæv? Og nej, den var plan som den dag den blev støbt, hurra!
I skrivende stund er den i gang med 2. omgang oliekur i ovnen for at give en ny afvisende overflade, efter 1. lag så den rigtig flot ud. Jeg håber det går ligeså godt som resten af projektet. Jeg er stadig i tvivl om den skal testets af med en ovnbagt æggekage eller panerede fiskefileter, for hvis den klarer det, så er der dømt succes. . . Jeg vender tilbage.
Indtil videre skal der lyde stor tak til denne side, det dur! (Billeder blev det desværre ikke til, sorry)
Pyrolysen er for at få høj nok temperatur. Men nogle nye ovne går op til 300+ i temp. det burde kunne gøre det også.
Gas brænderen kan ikke gøre skade da det eneste der kan gå galt er at det soder i stedet for at trække ind i metallet. Så prøv dig frem. Jeg vil tro det kan lade sig gøre med lidt behændighed og omhyggelighed.
Meld endelig tilbage gerne med nogle billeder af resultatet.
Kan man alternativt bruge en gasbrænder eller er det af en eller anden grund en dårlig ide?
Tak for en god gennemgang, den er den slags der gør internettet rigtigt fedt.
Hej !
Vi har pander og gryder i støbejern på 37.-år.
model uden indv. emalje.
Fastbrændte madrester fjerner jeg med rustfri grydesvamp. den ridser ikke, og gør det let, – man må under ingen omstændigheder bruges på emaljerede flader – (så bliver de sorte)
God fornøjelse. VH
Jo det er vigtigt at du får alt rust væk. Men jeg vil sige at hvis der er så meget rust på så er det godt nok et projekt du har gang i.
Men der er ingen problemer i at slibe, en boremaskine med en stålbørste på, er en måde. Men alt rust skal væk. Ellers er arbejdet spildt.
Hej
Jeg har lige købt to gamle støbejernspander, der har ligget i den eddike blanding i 4 timer – men der er stadig en del rust og rustflager på :angry: – kan man ikke slibe på dem for at få panderne helt fri for rust før oliebehandling ? Jeg har tænkt mig at bruge en stålbørste, eller må man ikke det ?
Hej Birgit
Jeg går ud fra at du mener i emaljen i indvendigt i bunden ?
Det skullle ikke behøve stoppe brugen men det kan afgive ekstra jern smag. Men der findes firmaer som emaljerer reparerer feks. støbejerns badekar de ville kunne reparere den.
😀 Jeg har en ældre støbejernsgryde som jeg er meget glad for. Desværre er der kommet nogle huller i grydens bund (indvendigt). Kan jeg fortsat bruge gryden eller kan jeg gøre noget ved det?
Hej Mark
Umiddelbart vil jeg sige at det ikke burde være et problem træ skal så vidt jeg ved op over 5-600 grader før det antænder.
Du kan jo sørge for at håndtager er fuldsuget af vand før det kommer i ovnen, selvom du risikerer at vand giver affarvning og rust på jernet. Eventuelt kan du jo give træet en plantebaseret olie. Eller holde øje godt med det.
Det burde ikke tage skade, men prøv dig frem. Tag et stykke træ som er tørt og giv det 200 grader i et time i ovnen og se hvad der sker. Check også om det ikke er muligt at tage håndtaget af, det er jo sat på, på en eller anden måde.
Kommer lige til at tænke på at jeg laver plankebøffer på en træplade ved over 200 grader i ovnen. De er vædet i vand før brug og de er en anelse sorte i kanten der hvor de står på pladen ikke på oversiden.
Så væder du håndtaget med en olie eller vand og at træet ikke rører ved ovnens metal så skulle der ikke ske noget.
Men hold øje med det.
Engel
Hej og tak for en fin artikel med gode råd til renoveringen af en stegepande fra min barndom.
Den har dog træhåndtag.
Må den gerne puttes i en ovn ved 200 grader?
Jeg vil bare ikke risikere at der er nogen der på grund af mig får ridset deres grej. Stålbørsten kan nemlig godt ridse sådan at det ikke igen kan fjernes. Er det stålbørsten der gør at man kan komme i bund og være klar til en nyoliering så bruger jeg den også selv.
Jeg har alle dage brugt en ganske almindelig stålgrydesvamp, med fortrinneligt resultat.
min grillpande, får med en spartel, nÃ¥r den er rigtig grum.
mine Morsøting er knap 30 år gamle, og de er nydelige.
så jeg forstår ikke at du gentagende gange gør opmærksom på plastbørste / svamp
men !!! jeg kan varmt anbefale din metode
Tag gerne nogle billeder og meld tilbage, så andre kan drage nytte af vores erfaringer.
Ok – tak for dit hurtige svar – jeg sætter gang i ovnen med det samme ….
Mvh
Morten
Hej Morten
Nej ikke hvis du ikke smører for meget på. Det skal være et meget tyndt lag af gangen og det er derfor at man kan komme ud i at man skal give det flere omgange jernet kan heller ikke trække så meget af gangen.
Engel
Hej, vil oliebehandlingen af støbejernet ikke afgive os i konens ovn, når man bager det ?
Mvh
Morten