Julekage – Frugt og whiskey
Ingredienser:
1 dl. med top tørrede abrikoser i tern
1 dl. med top tørrede tranebær
1 dl. med top bærene fra Kirsebærsovs til Ris á lámande
1 dl. med top sultanas
2½ dl. whiskey
75 g hakkede pistacie nødder (uden salt)
70 g. hakkede hasselnødder
75 g. hakkede pecan nødder
75 g. skivede mandler
175 g smør blødt
200 g lys muscovado sukker
2 æg
2 tsk. vanilje ekstrat
skræl fra 2 øko appelsiner
1 knips kanel
1 knips chai krydderi (se opskrift her.) (Det kan udelades.)
185 g mel
1 tsk. bagepulver
Rør sukker til pynt
Sådan gør du:
Tænd for ovnen på 165 grader. Smør en brødform grundigt.
Hæld Ris á lámande kirsebær sovsen igennem en sigte og lad bærene dryppe godt af. Saften kan sættes tilbage på køl og bruges til de børn der kun vil have kirsebærsovs uden bær på deres Ris á lámande. 🙂 Kom alt frugten i en skål og hæld den opvarmede whiskey over frugten og lad det trække i 10 minutter.
Lad frugten dryppe af og gem whiskeyen. Kom frugten i en anden skål og bland nødderne i. Sæt det til siden.
I en røremaskine med en spatel blandes smøret og sukker grundigt. Det skal være luftigt og lyst skummende. Kom æggene i et af gangen imens der røres. Husk at skrabe siderne i skålen ned imellem æggene.
Rør vanilje ekstrakten i sammen med appelsin skrællen og kanel. Kom melet og bagepulver i og rør forsigtigt til det er kun lige er blandet. Rør ikke for meget.
Kom frugt blandingen i dejen og bland igen kun lige til blandet. Kom dejen i den smurte brødform og glat overfladen ud. Drys rørsukker over.
Bag kagen i ovnen ved 165 grader i 2 til 2½ time. Imens kagen bager så koges whiskeyen ind til ca. en fjerdedel og så snart kagen kommer ud af ovnen hældes den reducerede whiskey over kagen. Så skal kagen køle af til den er helt kold, før den tages ud af formen og skæres i skiver.
Julekage – Frugt og whiskey kan holde sig i køleskabet i op til 2 uger hvis den ikke er skåret ud i en tæt plastikbøtte.