Ingredienser:
1 ½ kg grofthakket oksekød
1 kg magert oksekød skåret i tern på ca. 1 – 2 cm.
4-5 spsk svinefedt el. neutral olie
3 store løg, hakkede
8 fed hvidløg, hakkede
4 spsk chilipulver eller efter smag
1 stor spsk hakket alm. rød chili
2-3 ancho chili udblødte i vand (kan erstattes med anden mild aromatisk chili evt. i pulverform)
2-3 spsk oregano
2-3 spsk spidskommen
2 spsk brun farin
15 gram mørk ckokolade med højt kakao indhold
1 liter oksebouillon (evt. mere)
2 dåser flåede tomater
Ca. 100 g tomatpuré
500 g. pintobønner eller hvide bønner
Salt og friskkværnet peber
Cayennepeber
Sådan gør du:
Bønnerne udblødes i rigeligt vand i 12 timer og koges i letsaltet vand til de er møre (ca 1 ½ time). Selvfølgelig kan man bruge almindeligt hakket kød i sin chili, men der er noget at vinde både smags- og strukturmæssigt ved at købe et helt stykke kød og hakke og udskære det selv, eller bede slagteren om at gøre det.
I den store sorte smedejernsgryde smeltes fedtet (eller opvarmes olien) og heri brunes kødet, først det udskårne og derpå det hakkede. Når du kommer kødet ned i det varme fedtstof, så lad være med at røre rundt i det med det samme, men giv det lov til at brune før du vender det.
I modsat fald risikerer man at sænke temperaturen i gryden, og trække saft ud af kødet, som ender med at koge i stedet for at stege, og vi vil gerne have stegeflade, da det giver velsmag til retten.
Lad også være med at overlæsse gryden, men brun kødet i flere omgange.
Sæt det brunede kød til side, og kom løg og hvidløg i gryden. Tilsæt evt. lidt mere fedtstof. Lad løgene stege til de begynder at tage farve, og kom så kødet tilbage i gryden. Tilsæt derpå de flåede tomater, tomatpuré og oksebouillon til det står et par cm over kødet. Så kommes chilipulver, hakket rød chili, anchochilli, oregano, spidskommen og brun farin i gryden, der røres godt om og blusset skrues helt ned. Så skal chilien koge ganske svagt i mindst 3 timer under låg.
Dette er vigtigt. Man kan ikke koge en ordentlig chili på ½ time. Det er muligt der må tilsættes lidt ekstra bouillon undervejs, for den må ikke koge tør. Rør i den undervejs. Derpå tilsættes de kogte bønner og evt. mere væde, retten simrer endnu ½ times tid og smages til med salt og peber. Styrken kan også justeres med ekstra cayennepeber eller flere friske chilier. Det er muligt det ikke er autentisk, men vi sætter altid en skål med creme fraiche på bordet, så man kan komme en kølende klat i sin portion.
Dette er en ordentlig portion, men chili con carne egner sig glimrende til at fryse ned.
Er læst 3537 gange.
Er der noget i opskriften der undrer dig, eller som du vil foreslå skal ændres.
Noget der skal forklares bedre/anderledes.
Så skriv endelig i kommentarerne eller send en mail til info@enhimmelskmundfuld.dk
Du kan også skrive på vores Facebookside
Vi vil altid forsøge at rette, hjælpe og svare.
Kommentarer